Yhtiöoikeus ja työasiat

Johtajasopimus

Johtajasopimus on yhtiön ja sen johtajien välinen työsuoritusta koskeva sopimus. Työsopimuksesta johtajasopimus eroaa siltä osin, että siihen ei sovelleta kaikin osin muutoin pakollisia sääntelyä.

Johtajasopimus onnistuu, kun se on huolella suunniteltu ja selkeästi laadittu. Autamme sinua:

  • ymmärtämään, mistä voit sopia johtajasopimuksessa
  • suunnittelemaan ja neuvottelemaan johtajasopimukset toimitusjohtajalle ja muulle yritysjohdolle
  • rakentamaan johtajille sopimusmallit, jotka kannustavat ja ovat solmittu sopimusvapauden piirissä pakottava sääntely huomioiden.

Johtajasopimuksen työaika

Työaikalain mukaan lakia ei sovelleta mm. työhön,

jota siihen kuuluvien tehtävien ja muutoin työntekijän aseman perusteella on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön taikka sen itsenäisen osan johtamisena tai tällaiseen johtamistehtävään rinnastettavana itsenäisenä tehtävänä.

On tärkeää määritellä työaikaa koskevat ehdot ja odotukset selkeästi, jotta johtajien rooli ja velvollisuudet ovat linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa.

Johtajasopimuksen muuttaminen ja irtisanominen

Johtajasopimuksen muuttaminen ja irtisanominen vaativat erityistä huolellisuutta. Sopimuksen muuttamismenettelyt ja irtisanomiseen liittyvät käytännöt tulee määritellä tarkasti sopimuksessa.

Johtajasopimuksen muuttaminen:
Johtajasopimus voi pitää sisällään ehtoja siitä, millä edellytyksillä sopimusta voidaan muuttaa. Sopimuksen yksipuolinen muuttaminen on sallittua vain, jos siitä on erikseen sovittu. Esimerkiksi tulospalkkioiden laskentamallin muutos voi olla sallittu, jos sopimuksessa on selkeä ehto, joka antaa työnantajalle oikeuden tehdä muutoksia. On tärkeää varmistaa, että muutosehdot ovat kohtuullisia, läpinäkyviä ja oikeudellisesti kestäviä.

Irtisanominen johtajasopimuksessa:
Toisin kuin työsopimuksissa, johtajasopimusten irtisanomisehdot voidaan räätälöidä vapaammin. Sopimuksessa kannattaa määritellä:

  • Irtisanomisaika ja sen pituus molempien osapuolten kannalta.
  • Mahdollinen irtisanomiskorvaus, joka voi turvata johtajan asemaa työsuhteen päättyessä.
  • Tulospalkkioiden käsittely, jos irtisanominen tapahtuu kesken palkkiokautta.

Erityisesti tulospalkkioiden kohdalla on tärkeää sopia selkeästi, miten ne määräytyvät irtisanomistilanteessa. Tämä ehkäisee epäselvyydet ja mahdolliset riidat, jotka voivat syntyä irtisanomisen yhteydessä.

Selkeät ja kattavat irtisanomisehdot tarjoavat yritykselle joustavuutta johtajasuhteen hallintaan ja turvaavat johtajien oikeudet, mikä on molempien osapuolten etu.


Kilpailukielto johtajasopimuksessa

Työsopimuslaki mahdollistaa johtajien erityisen kohtelun kilpailukieltojen osalta, sillä määräykset

kilpailukieltosopimuksen keston rajoittamisesta ja sopimussakon enimmäismäärästä ei koske työntekijää, jonka tehtäviensä ja asemansa perusteella katsotaan tekevän yrityksen, yhteisön tai säätiön tai sen itsenäisen osan johtamistyötä tai olevan tällaiseen johtamistehtävään välittömästi rinnastettavassa itsenäisessä asemassa.

Johtajasopimus pitääkin usein sisällään kilpailukieltoehdot. Se on olennainen osa johtajasopimusta, koska yritysjohdolla on usein pääsy strategisesti tärkeisiin tietoihin. Sopimukseen tulee määritellä:

  • Kilpailukiellon kesto sekä asiallinen ja maantieteellinen laajuus.
  • Kohtuullinen korvaus kilpailukiellon ajalta, jotta ehto on lain mukainen.
    Hyvin laadittu kilpailukielto estää avainhenkilöitä siirtymästä kilpailijoiden palvelukseen tai hyödyntämästä yrityksen liikesalaisuuksia, mikä turvaa yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden.

Johtajasopimus suunnitteilla? Asiantuntijamme ovat valmiina vastaamaan kysymyksiisi johtaja sopimuksista.

Työoikeus blogissamme

Johdon oikeudellinen vastuu yrityksen tietoturvavelvoitteista

  • Tietoturva, Työoikeus
  • 27.6.2024
  • Herkko Hietanen